Ohayou!
Na początek, ogłoszenie parafialne:
Odkąd zaczęłam na poważnie zajmować się blogiem uznałam, że będzie tak naprawdę o wszystkim. Z czasem jednak zauważyłam, że największą frajdę daje mi pisanie postów o Japonii, anime oraz różnych recenzji/relacji z konwentów. W tym samym czasie zauważyłam również, że Wam się bardziej podobają takie posty. W taki też sposób, blog stoczył się na taki tor i jak dla mnie jest to niesamowicie dobra zmiana. Tak też dzisiaj wpadłam na pomysł, aby wpisy o Japonii były ''oznaczone'' osobną serią, a mianowicie ''Twarzą w twarz z Japonią''.
Do tej serii można zaliczyć te trzy wpisy: 25 ciekawostek o Japonii, Koncerty hologramowe, czyli jak Hatsune Miku podbiła Japonię oraz Lolita Fashion.
Teraz do sedna.
(^_-)≡☆
Mochi to tradycyjne japońskie kluski/ciastka, które są spożywane najczęściej na początku roku. Oczywiście można je kupować przez cały rok. Robi się je z kleistego ryżu lub mąki ryżowej. Podobnie do dango są często nadziewane pastą ze słodkiej, czerwonej fasoli lub truskawek. Są obtoczone w czarnym sezamie, sojowym proszku lub są zabarwione.
(^_-)≡☆
W Japonii mochi nazywane są też o-mochi (''o'' to przedrostek grzecznościowy). Kluseczki wykonuje się podczas tradycyjnej ceremonii mochitsuki. Podczas tej ceremonii ciasto jest ubijane jest w drewnianym lub kamiennym moździerzu, który nazywany jest usu. No ale czymś trzeba ubijać. Do tego służy ''ubijak'' nazywany kine. Następnie masa formowana jest najczęściej na kształt rozpłaszczonej kulki. Mochi możecie zrobić w domu według tego przepisu, który jest stety lub niestety po angielsku.
(^_-)≡☆
Shogatsu
Mochi spożywane jest przez cały rok, jednakże kojarzone jest z rozpoczęciem Nowego Roku (Shogatsu san-ga-nichi), a tak naprawdę z żegnaniem starego. Nim nastąpi Nowy Rok, przygotowuje się kagai-mochi, czyli podwójny placek ryżowy ozdobiony noworocznymi symbolami. Potrawa zjadana jest razem z zupą 11 stycznia. Placek jest wtedy taki twardy, że koniecznością jest rozbijanie go młotkiem. Według tradycji NIE WOLNO kroić go nożem, gdyż równa się to ze zniszczeniem swojej szansy na szczęście. Cała ceremonia nazywa się kagami-biraki.
Kodomo No-Hi
Japończycy mają swój własny odpowiednik dnia dziecka i jest nim dzień chłopca (5 maja) i dziewczynki (3 marca). W dniu chłopca zjada się słodycze ozdobione symbolami siły oraz męstwa. Są to słodycze typu kashiwa mochi (mochi zawinięte w liść dębu), kabuto namagashi (mochi w kształcie hełmu samuraja, nadziewane pastą z azuki) lub mochi w kształcie/z symbolem karpia.
O-tsukimi
Jest to dzień, gdy księżyc jest w pełni. Wtedy Japończycy spotykają się z rodziną, aby podziwiać pełnie oraz jeść mochi w jej kształcie. Patrząc na księżyc w pełni można zauważyć cień. W Japonii wierzy się, że przedstawia on królika, który pociera mochi. Królik pocierający mochi to swego rodzaju gra słów. Zwrot mochitsuki opisuje czynność zbierania ryżu, podczas gdy mochizuki odnosi się do pełni księżyca. Ważny jest również fakt, że według tradycji Shinto każde ziarno ryżu symbolizuje jedną duszę, czyli mochi reprezentuje ich miliony.
(^_-)≡☆
Mochi uwielbiane jest nie tylko w Japonii, ale również na Hawajach, w Korei Południowej, Tajwanie oraz Kambodży.
(^_-)≡☆
Takie przekąski można kupić przede wszystkim w sklepach internetowych, lecz w sklepach stacjonarnych z żywnością orientalną też można je dostać.
(^_-)≡☆
Osobiście jadłam mochi i bardzo mi posmakowało. Jeśli chcecie się ''dowiedzieć'' się na temat smaku mochi możecie zobaczyć filmik u Agnieszki Grzelak.
Mam nadzieję, że wpis Wam się spodobał i ciepło przyjmiecie nową serię ^.^
Do napisania!
P.S. Czy chcecie, abym zmieniła swój pseudonim?
Do tej serii można zaliczyć te trzy wpisy: 25 ciekawostek o Japonii, Koncerty hologramowe, czyli jak Hatsune Miku podbiła Japonię oraz Lolita Fashion.
Teraz do sedna.
(^_-)≡☆
Mochi to tradycyjne japońskie kluski/ciastka, które są spożywane najczęściej na początku roku. Oczywiście można je kupować przez cały rok. Robi się je z kleistego ryżu lub mąki ryżowej. Podobnie do dango są często nadziewane pastą ze słodkiej, czerwonej fasoli lub truskawek. Są obtoczone w czarnym sezamie, sojowym proszku lub są zabarwione.
(^_-)≡☆
W Japonii mochi nazywane są też o-mochi (''o'' to przedrostek grzecznościowy). Kluseczki wykonuje się podczas tradycyjnej ceremonii mochitsuki. Podczas tej ceremonii ciasto jest ubijane jest w drewnianym lub kamiennym moździerzu, który nazywany jest usu. No ale czymś trzeba ubijać. Do tego służy ''ubijak'' nazywany kine. Następnie masa formowana jest najczęściej na kształt rozpłaszczonej kulki. Mochi możecie zrobić w domu według tego przepisu, który jest stety lub niestety po angielsku.
(^_-)≡☆
Shogatsu
Mochi spożywane jest przez cały rok, jednakże kojarzone jest z rozpoczęciem Nowego Roku (Shogatsu san-ga-nichi), a tak naprawdę z żegnaniem starego. Nim nastąpi Nowy Rok, przygotowuje się kagai-mochi, czyli podwójny placek ryżowy ozdobiony noworocznymi symbolami. Potrawa zjadana jest razem z zupą 11 stycznia. Placek jest wtedy taki twardy, że koniecznością jest rozbijanie go młotkiem. Według tradycji NIE WOLNO kroić go nożem, gdyż równa się to ze zniszczeniem swojej szansy na szczęście. Cała ceremonia nazywa się kagami-biraki.
Kodomo No-Hi
Japończycy mają swój własny odpowiednik dnia dziecka i jest nim dzień chłopca (5 maja) i dziewczynki (3 marca). W dniu chłopca zjada się słodycze ozdobione symbolami siły oraz męstwa. Są to słodycze typu kashiwa mochi (mochi zawinięte w liść dębu), kabuto namagashi (mochi w kształcie hełmu samuraja, nadziewane pastą z azuki) lub mochi w kształcie/z symbolem karpia.
O-tsukimi
Jest to dzień, gdy księżyc jest w pełni. Wtedy Japończycy spotykają się z rodziną, aby podziwiać pełnie oraz jeść mochi w jej kształcie. Patrząc na księżyc w pełni można zauważyć cień. W Japonii wierzy się, że przedstawia on królika, który pociera mochi. Królik pocierający mochi to swego rodzaju gra słów. Zwrot mochitsuki opisuje czynność zbierania ryżu, podczas gdy mochizuki odnosi się do pełni księżyca. Ważny jest również fakt, że według tradycji Shinto każde ziarno ryżu symbolizuje jedną duszę, czyli mochi reprezentuje ich miliony.
(^_-)≡☆
Mochi uwielbiane jest nie tylko w Japonii, ale również na Hawajach, w Korei Południowej, Tajwanie oraz Kambodży.
(^_-)≡☆
Takie przekąski można kupić przede wszystkim w sklepach internetowych, lecz w sklepach stacjonarnych z żywnością orientalną też można je dostać.
(^_-)≡☆
Osobiście jadłam mochi i bardzo mi posmakowało. Jeśli chcecie się ''dowiedzieć'' się na temat smaku mochi możecie zobaczyć filmik u Agnieszki Grzelak.
Mam nadzieję, że wpis Wam się spodobał i ciepło przyjmiecie nową serię ^.^
Do napisania!
P.S. Czy chcecie, abym zmieniła swój pseudonim?
Dlaczego akurat w Japonii dzień dziewczynki wypada w moje urodziny? ;-;
OdpowiedzUsuńW każdym razie, zjadł bym sobie mochi i zapewne w przyszłości spróbuję.
Dobry post, pozdrawiam.