poniedziałek, 3 kwietnia 2017

Twarzą w twarz z Japonią #19 - Anko

Anko, czyli pasta z czerwonej fasoli. Po ugotowaniu fasolę rozgniata się i dosładza cukrem lub miodem. Taka pasta stała się podstawowym składnikiem wielu japońskich słodyczy oraz deserów. Samo słowo "an" oznacza słodką pastę (niekoniecznie z fasoli) o gładkiej strukturze. Równie popularnymi nadzieniami do słodyczy są shiroan (pasta z białej fasoli) oraz kurian (pasta z jadalnego kasztana).


W zależności od rozdrobnienia, anko różni się konsystencją. Dwie najczęściej spotykane to tsubuan (gruboziarniste) oraz koshian (po ugotowaniu fasolka jest przeciskana na gładką masę).
Najpopularniejsze japońskie słodycze z anko:
Yokan (galaretka z anko, agaru i cukru)
Dango (kluski z mąki ryżowej podawane z anko)
Taiyaki (nadziewane anko ciasteczka w kształcie ryby)
Dorayaki (słodycze składające się z dwóch przypominających małe, grube naleśniki kawałków ciasta biszkoptowego z anko jako nadzieniem)
Anpan (słodkie bułeczki z anko)
Daifuku (ciasteczka wykonane z kleistego ryżu [mochi] nadziewane anko)

2 komentarze:

  1. Spróbowałabym :D Jestem ciekawa, jak to smakuje i czy przypadłoby mi to do gustu.
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Chyba bym tego nie zjadła..

    http://the-fight-for-a-dream.blogspot.com/2017/03/tommy-x-gigi-ss2017.html

    OdpowiedzUsuń

-Dziękuję za każdy komentarz oraz obserwację. To baardzo motywuje :D
-Zostaw link do swojego bloga! Chętnie wejdę.